Informacija je preuzeta sa www.tosmomi.rs/manifestacije. Datumi i provodjenje festivala se mogu menjati u zavisnosti od Zakonom regulisanih mera u vezi COVID-19. Informacije ćemo obnavljati po meri dostupnosti.

MLADE ŽICE

Festival tamburaške muzike omladinskih orkestara je revijalnog karaktera.

Mesto održavanja: Pozorište Dobrica Milutinović, Sremska Mitrovica

DAN  MAGARICA

Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica organizuje manifestaciju pod nazivom  Dan magarica koji se jednom godišnje održava u Vizitorskom centru SRP Zasavice.
Manifestacija obuhvata i svetsko takmičenje u pravljenju paprikaša od magarećeg mesa koji posetioci mogu i da degustiraju, a događaj je upotpunjen i promocijom proizvoda od magarećeg mleka.

Mesto održavanja: Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica

SAVA KUP

Međunarodni turnir u ženskoj sportskoj gimnastici na kome učestvuju takmičarke u pionirskoj, kadetskoj i seniorskoj kategoriji.

Mesto održavanja: Hala škole TŠC, Sremska Mitrovica

MOTO SUSRET

Sportska manifestacija koja se održava u maju sa ciljem afirmacije i razvoja motociklizma. Uz prisustvo nekoliko stotina zaljubljenika u dvotočkaše održava se tradicionalno i rok koncert.
Manifestacija je praćena defileom motociklista kroz grad kao i nizom takmičarskih disciplina između bajkera.

Mesto održavanja: Sremska Mitrovica

SM JAZZ&BLUES SPRING FEST

Osnovan je pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Danas je prepoznatljiv muzički događaj i jedan od vodećih kulturnih događaja u Sremskoj Mitrovici.

Sremska Mitrovica je zahvaljujući ovom Festivalu, koji predstavlja presek najznačajnijih dešavanja na muzičkoj sceni, kao i nizom koncerata koji tokom godine prethode Festivalu, imala priliku da ugosti sledeće izvođače: Vlada Maričić – Romano Cubano feat Louis, Jazz Sense Quintet, Aleksandar Jaćimović Sextet, Belgrade Dixieland Orchestra, Vasil Hadžimanov Band, Jovan Maljoković Balkan Salsa Band, Di Luna Blues Band feat Big Band Horns, Blue Family, Pera Joe Blues Band, The Gamblers… 

Mesto održavanja: Hrvatski dom (bivši  Dom omladine), Sremska Mitrovica

MAŠTA I SNOVI

Međunarodni festival poezije mladih pesnika. Omogućava mladim pesnicima apsolutnu slobodu umetničkog izraza. Učesnici su učenici osnovnih i srednjih škola.

Mesto održavanja: Art klub, Sremska Mitrovica

NOĆ MUZEJA

Noć muzeja je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način.

Mesto održavanja: Muzej Srema, Sremska Mitrovica

PONIJADA

Ponijada predstavlja sportsku, gastronomsku i etnografsku manifestacija praćenu smotrom dečjeg folklora, etnografske postavke Udruženja žena, uz celodnevno druženje mališana sa poni konjićima.

Mesto održavanja: Domaćinstvo Čavić, Čalma

FESTIVAL VATROMETA

Međunarodni Festival vatrometa jedinstvena je manifestacija takve vrste u Srbiji. Tokom trajanja manifestacije takmičari izvode piromuzičke vatromete raznovrsnog sadržaja. Ovaj Festival predstavlja događaj zabavnog karaktera za celu porodicu, a pored vatrometa posetioci mogu da uživaju i u pratećim manifestacijama i zabavnom parku.

Mesto događaja: mitrovački Hipodrom

KOLO SREMA

Tradicionalna manifestacija kulturno – sportskog karaktera koja već duži niz godina promoviše kulturne i druge vrednosti sremskog kraja. Održava se  u fruškogorskom selu Grgurevci, nadomak Sremske Mitrovice. U večernjim časovima posetioci mogu da prisustvuju smotri folklora.

Mesto održavanja: Grgurevci

FESTIVAL BESEDNIŠTVA

(SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI)

 Festival besedništva je najstariji i najeminentniji od svih mitrovačkih festivala. Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Mesto održavanja: Sremska Mitrovica

DAN MANGULICA

Tradiconalna privredno-turistička manifestacija u organizaciji Specijalnog rezervata prirode Bara Zasavica. Posetioci mogu da degustriraju proizvode od mangulice, kao i da kupe sveže meso, čvarke i prerađevine i probaju nezaobilazne tradicionalne kolače-salčiće i uživaju uz sremske tamburaše.

Mesto održavanja: Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica

MAGIČNI TRG

Reč je o manifestaciji koja upotpunjuje praznično i novogodišnje raspoloženje i kojom se promovišu neuobičajene aktivnosti i veštine, kao i kulturne, umetničke i turističke vrednosti. Programske aktivnosti „Magičnog trga’’ koncipirane su tako da obiluju sadržajima namenjenim deci različitog uzrasta, ali i odraslima. Pokrovitelj novogodišnje manifestacije je Grad Sremska Mitrovica, a za organizaciju su zadužene mitrovačke ustanove kulture.

Mesto održavanja: Trg Ćire Milekića, Sremska Mitrovica

PAZAR DOMAĆEG HLEBA, PECIVA I KOLAČA

Manifestacija gastronomskog karaktera, ove godine održaće se po četvrti put u sremskom selu Grgurevci. Manifestacija ima za cilj očuvanje i promociju zanata i nematerijalne kulturne baštine. Obuhvata takmičenje u pripremi najvećeg hleba, najlepšeg štanda i slično.

Mesto održavanja: Grgurevci

BOSTANIJADA

U sremskom selu Šašinci već tradicionalno se održava privredno-turistička manifestacija Bostanijada. Tradicionalno se održava i izložba rukotvorina domaće radinosti i kolača, pravljenih po starim receptima. Centralni deo manifestacije predstavlja proglašenje najteže dinje i lubenice, takmičenje u pucanju bičem ili u brzom jedenju lubenice, spremanju paprikaša i dr.

Mesto održavanja: Šašinci

SIRMIUM ROCK FEST

Dvodnevni muzički Festival namenjen ljubiteljima dobre muzike i autorskog zvuka. To je  Festival neafirmisanih bendova i različitog spektra muzike koji ima za cilj okupljanje velikog broja mladih ljudi koje veže muzika, ali i promoviše brojne bendove sa domaćih prostora. Na Festivalu su učestvovala poznata imena srpske muzičke scene: “S.A.R.S”, “Atheist Rap”, “Kanda, Kodža i Nebojša” itd.

Mesto održavanja: Partizan, Sremska Mitrovica

SREM FOLK FEST

Međunarodni festival folklora koji se tradicionalno, svake godine u prvoj polovini avgusta, održava u Sremskoj Mitrovici. Cilj Festivala je negovanje i predstavljanje kulture i tradicije naroda sveta pesmom, igrom, muzikom i kostimima građanima i turistima Sremske Mitrovice. Program se održava na otvorenoj sceni, uz svakodnevni defile ulicama grada.

Mesto održavanja: Žitni trg, Sremska Mitrovica

MOTO SUSRET

Moto skup u organizaciji MC Exalibur održava se na gradskoj plaži, ulaz je besplatan. Organizatori se trude da svim ljubiteljima dvotočkaša prirede nezaboravan provod.

Mesto održavanja: gradska plaža, Sremska Mitrovica

U SLAVU FRUŠKOGORSKOG VINOGORJA – PROBU U ČAST

Manifestacija se organizuje povodom 1780 godina od rođenja čuvenog rimskog imperatora Marka Aurelija Proba i više od 1700 godina od kada je na južnoj padini Fruške gore, na Šuljamačkoj glavici, svojom carskom rukom zasadio prvi čokot.

Mesto održavanja: Šuljamačka glavica

ZLATNI DAN VINA

Internacionalna vinska svečanost koja se organizuje u Sirmijumu na dan rođenja imperatora Proba, 19. avgusta, u kompleksu Carske palate. Organizator je Udruženje poštovalaca vina “Marcus Aurelius Probus”.

Mesto održavanja: Carska palata, Sremska Mitrovica

 ŠAŠINAČKI GVOZDENJAK

U sremskom selu Šašinci svake godine se organizuje gastronomska manifestacija pod nazivom „Šašinački gvozdenjak“. Učesnici se takmiče u pripremi kotlića, a nakon proglašenja i dodele brojnih nagrada, sledi Moto skup Moto kluba „Paor“ Šašinci.

Mesto održavanja: Šašinci

SABOR VOJVODE STOJANA ČUPIĆA

Sabor vojvode Stojana Čupića tradicionalna je manifestacija koja neguje stare običaje a u okviru koje se održava:  mačvanska prela i posela, kulinarska takmičenja u pripremanju starih mačvanskih jela, slikarski bivaci – izložbe slika mačvanskih i drugih slikara, viteške igre: nadvlačenje klipka, skok iz mesta, bacanje kamena s ramena, borba na brvnu, preskok panja i dr. – i izbor mačvanskog vojvode (na godinu dana), sa sabljom kao nagradom,  vojvodsko saborovanje – raznovrsni kulturno – umetnički programi, recitali, zdravice, horske kompozicije, folklorni nastupi grupa i društava iz Mačve i drugih krajeva i dr.

Mesto održavanja: Salaš Noćajski

SAJAM SVINJA I POLJOPRIVREDE

Sajam se održava dva dana. Prvog dana sajma održavaju se stručna predavanja na temu ekonomičnosti uzgoja svinja. Na dan sajma program  podrazumeva  razgledanje izloženih grla, poljoprivredne mehanizacije, kao i ocenjivanje najboljeg kulena i kotlića.

Mesto održavanja: Kuzmin

OVČARSKI DANI

Udruženje odgajivača ovaca i koza “Sirmijum” održava  manifestaciju “Ovčarski dani” u Ležimiru. Pored izloženih kolekcija ovaca i koza posetioci mogu uživati i u bogatom kulturno umetničkom programu i degustirati ovčiji paprikaš. U sklopu manifestacije održava se i predavanje na temu: Rase ovaca i koza.

Mesto održavanja: Ležimir

ŠTRUDELFEST

Gastronomsku manifestaciju – „Štrudelfest“ organizuje Nemački kulturni centar „Gete“ iz Sremske Mitrovice. Festival je takmičarskog karaktera, a okuplja preko 20 udruženja iz čitavog Srema. Degustira se i nagrađuje najbolja štrudla Festivala. Nagrađuju se prva tri mesta, a učesnike koji se pokažu kao najbolji majstori u pravljenju ove poslastice očekuju vredne nagrade. Ovogodišnji „Šrudelfest“ pratiće i raznovrstan umetnički program, uz gostovanje nekoliko folklornih ansambala i pevačkih društava. Ova celodnevna manifestacija na otvorenom prilika je da posetioci uživaju, kako u ambijentu tako i u ovoj poslastici kojoj je teško odoleti.

Mesto održavanja: Trg Ćire Milekića, Sremska Mitrovica